Els nostres formatges

 

A Mas Alba elaborem formatges artesans de cabra amb la llet del nostre propi ramat, criat i cuidat a la finca familiar de Terradelles, al cor del Pla de l’Estany. El control de tot el procés —des de la pastura fins a l’afinatge— garanteix un producte amb autenticitat, caràcter i un vincle real amb la terra, que arriba a la nostra formatgeria per elaborar els productes.

Escollir un formatge de Mas Alba és endur-se un tros d’identitat rural, fet al nostre obrador amb paciència, passió i coherència. A la formatgeria, tenim diverses màquines i eines que ens permeten elaborar els formatges garantint la traçabilitat. 

El Babaus

Viure i deixar viure

  • Nom: Babaus és un homenatge a nosaltres, la família Huguet, coneguda com els Babaus. Un nom proper i familiar, com aquest formatge, que reflecteix qui som i com fem les coses.
  • Descripció: El formatge més semblant a un semi-curat. És fruit de l’aprofitament del quall de la producció de l’Uff! i el Pla, elaborat a més temperatura. Es deixa madurar en cambra durant 3 mesos i es converteix en un formatge afable i adaptable
  • Nota de consum: Es recomana menjar-ne la pell. Aquest formatge és idoni per a tallar-lo en llonzes i passar-les per la paella.
  • Tipus de llet: Crua de cabra
  • Maduració i coagulació: Maduració mínima de 3 mesos i coagulació enzimàtica
  • Quall: Vegetal d’herbacol

El PetitOt

Com un iogurt, suau i tendre

  • Nom: PetitOt és un homenatge al fill d’en Martí, l’Ot. El va crear per primer cop mentre la seva dona estava embarassada, i aquell formatge es va convertir en el primer de Mas Alba, en plena etapa de construcció de la formatgeria. Un nom tendre i proper, com aquest formatge, però carregat de significat personal.
  • Descripció: Escorça rugosa, ataronjada i blanca, amb tocs de fong. Interior color marfil, textura compacta i suau. Al nas, notes de fusta i vegetals, matisos primaris de llet de cabra. A la boca, notes àcides al principi, lacti definit que evoluciona a un punt salí, amb més complexitat al final, del xampinyó al fenc
  • Nota de consum: Imprescindible menjar-lo amb pell. Se li pot donar una textura tipus crea si l’emulsiones amb una mica de llet
  • Tipus de llet: Crua de cabra
  • Maduració i coagulació: Maduració mínima d’1 mes i coagulació làctia de cabra
  • Quall: Vegetal d’herbacol

El Terrós

El mimat que es mimetitza

  • Nom: Terrós és un nom que evoca la terra d’on prové i el seu procés de maduració natural. Va sorgir com un reconeixement a l’entorn humit i viu de la cova que la nostra àvia ens va explicar que hi havia a Mas Alba i vam poder descobrir, un temps després. Allà  el formatge es transforma gràcies als fongs i els minerals que li aporten tonalitats i aromes pròpies.
  • Descripció: Formatge elaborat amb pasta cuita de cabra, una delicadesa en el panorama formatger actual. Li agrada la humitat. Madura a la cova i es raspalla i neteja l’escorça setmanalment. Exteriorment adquireix el color de la terra i acaba mimetitzant-se amb la pedra pròpia de la cova
  • Nota de consum: Es recomana menjar-ne la pell
  • Tipus de llet: Cuita de cabra
  • Maduració i coagulació: Maduració mínima de 8 mesos en cova subterrània i coagulació enzimàtica
  • Quall: Vegetal d’herbacol

El Pla

La banda sonora

  • Nom: Pla és un homenatge al cantautor Albert Pla, ja que en Martí, el nostre formatger, n’és un gran fan. Un nom senzill i directe, com aquest formatge, però carregat de significat personal.
  • Descripció: El formatge semblant a un brie. Té l’escorça blanca marronosa degut al penicillium candidum. És de pasta suau i elàstica amb un sabor intens i una acidesa fresca amb un lleuger regust a fong
  • Nota de consum: Es recomana menjar-ne la pell
  • Tipus de llet: Crua de cabra
  • Maduració i coagulació: Maduració mínima de 2 mesos en cambra i coagulació mixta
  • Quall: Vegetal d’herbacol

L'Uff!

Onomatopeia descriptiva

    • Nom: Uff és un nom que expressa l’impacte sensorial d’aquest formatge singular. Fregat amb cervesa, els llevats vius de la beguda col·laboren en la maduració, conferint-li una aroma intensa i característica que no passa desapercebuda. És un formatge que sorprèn i deixa petjada, justament per això el seu nom evoca una reacció espontània davant la seva personalitat.
    • Descripció: Textura tova i cohesiva, molt cremosa i agradable en el seu pas en boca. Olor particular de cervesa, notes torrefactes i afruitades que combinen bé amb un sabor lleugerament àcid de fruita tropical. Un excel·lent equilibri entre la fruita fresca, una personalitat singular i una intensitat que perdura de manera amable al paladar
    • Nota de consum: Es recomana menjar-ne la pell
    • Tipus de llet: Crua de cabra
    • Maduració i coagulació: Maduració mínima d’1 mes i coagulació enzimàtica
    • Quall: Vegetal d’herbacol

El Voler Volar

El blau per a tots els públics

    • Nom: Voler Volar és un nom que parla d’històries personals i petites curiositats. D’una banda, evoca la història d’en Marià, un membre de la nostra família que va marxar a ballar a l’estranger i va “volar” de casa, buscant nous horitzons. De l’altra, fa una al·lusió discreta a un fenomen natural vinculat al pa de sègol, que sota certes condicions pot generar efectes sorprenents i insòlits
    • Descripció: Formatge blau suau característic per la seva facilitat per a fer nous amics. Sabor moderat a intens que agrada a tots els públics. Elaborat amb penicillium roqueforti.
    • Nota de consum: Es recomana menjar-ne la pell
    • Tipus de llet: Crua de cabra
    • Maduració i coagulació: Maduració mínima de 3 mesos en cambra i coagulació enzimàtica
    • Quall: Vegetal d’herbacol

El Cremós

Destapar i xalar

    • Nom: El nom Cremós reflecteix la textura suau i fundent d’aquest formatge, que convida a gaudir d’una experiència gustativa delicada.
    • Descripció: Formatge de pasta tova amb interior color marfil i textura que pot arribar a ser liquada segons la maduració. Presenta ulls regulars a tota la pasta. Aromes humides i de xampinyó propis de l’escorça blanca, amb tocs suaus de llet de cabra. En boca és complex: inicia amb una lleu acidesa, segueix amb notes florals i acaba amb records de fenc i pastura, que deixa un gust a la boca amarg i equilibrat. Singular per la seva tècnica d’elaboració i la combinació entre sabors propis de la llet i els aportats per l’herbacol.
    • Nota de consum: Tallar el formatge per la cara superior i buidar-lo amb cullera o ganivet d’untar
    • Tipus de llet: Crua de cabra
    • Maduració i coagulació: Maduració mínima d’1 mes i coagulació enzimàtica
    • Quall: Vegetal d’herbacol